Mit is mérünk pontosan?

A Kaptármérő segítségével végzett elemzések alapját a kaptárról és a kaptár környezetéről gyűjtött információk adják. Aktuális (induló) kínálatunkban elsősorban a kaptár-súlyra koncentrálunk, így elemzéseink is főként erre az adatra támaszkodnak.

 

Hőmérséklet, páratartalom, légköri nyomás

A kaptár-súlyon kívül környezeti (kaptáron kívüli) hőmérsékletre, páratartalomra, illetve légköri nyomásra vonatkozó adatokat is megmutatunk, ami akár szemfényvesztésnek is tűnhet. Ezek ugyanis mindennapi élünk részei, így felmerülhet a kérdés; miért kellene különösebb figyelmet fordítani rájuk? Valóban, ezek az értékek önmagukban nem tűnnek hasznosnak, de lássuk, mire tudjuk a környezeti (kaptáron kívül mért) értékeket mégis felhasználni?

A környezeti hőmérsékletet, a páratartalmat, és a légköri nyomást érzékelő három szenzor legfontosabb hozadéka, hogy segítségükkel következtetni tudunk bizonyos eseményekre, valamint a gyűjtött adatokból fontos előrejelzéseket tudunk készíteni. Például ha szeretnénk méztermés-előrejelzést készíteni, akkor szükséges tudnunk az elmúlt napok környezeti adatait ahhoz, hogy még pontosabban meg tudjuk becsülni a várható mézhozamot. Magától értetődő, hogy a hőmérséklet változása befolyásolja a méhek kiszállási kedvét, ám ugyanakkor algoritmusaink pontosabban meg tudják mondani, hogy milyen mértékben.

Akkumulátor töltöttség

Szenzorainkkal folyamatosan nyomon követhetjük az Kaptármérő teleptöltöttségét. Jelenleg nem újratölthető elemeket használunk a tápellátáshoz, aminek több oka van:

  • a Kaptármérő energia-fogyasztását olyan alacsonyan tartjuk, amnnyire csak tudjuk, megtarva a napi 5 mérési gyakoriságot. Ehhez megfelelően méreteztük úgy az elemet, hogy képes legyen 1 évig üzemelni, így karbantartási költsége és munkaigénye a téli hónapokra korlátozódjon
  • a helyszíni töltés bonyolult és időigényes
  • a napelemes töltés elérhető alternatíva lenne ugyan, viszont költséges, illetve karbantartás-igényes

A fenti szempontok miatt döntöttünk a hagyományos elem mellett. Ebben az esetben azonban bizonyos időközönként érdemes a karbantartásról (cseréről) gondoskodni - ehhez nyújtanak segítséget a töltöttségi adatok.

Ám legfontosabb szerepük a súlyadatok korrigálásában van. A súlymérés ugyanis voltaképpen a mérőcellán áthaladó feszültségből származtatott adat. Az áthaladó feszültséget több minden befolyásolja: teleptöltöttség, külső hőmérséklet, a mérlegcellára érkező egyéb irányú torzulások (pl. nem egyenletes súlyeloszlás). Ezenkívül magának a mérőcellának is van egy bizonyos fokú hibarátája. Ezeket a "hibákat" tudjuk korrigálni a teleptöltöttség ismeretében.

Az ábrán X tengelyen jelöltük az időt. A piros színnel jelölt vonal mutatja a beérkező súlyadatokat. A sárga vonal az akkkumulátor töltöttségi szintet. Folyamatosan (és lineárisan) csökkenő érték (esetünkben 50%-ról 32%-ra). Zöld színnel jelöltük a súlyadatok korrekcióját.
Jó látható, hogy az akkumulátor töltöttég csökkenésével a súlymérések eredményei kicsit torzulnak, annak valós értékétől (fekete egyenes vonal) elkezd eltérni. Ezt az eltérést tudjuk korrigálni azzal, hogy a telep töltöttségét is kapjuk a Kaptármérőtől.
Érdemes továbbá megjegyezni, hogy láthatunk egy hullámzást a mérési adatokban. Ez a mérőcella pontosságára vezethető vissza. Minden szenzornak van egy hibarátája, ezt láthatjuk hullámzásként. Ez az tesztesetünkben 5982 grammos referenciasúlynál 2-3 g-ot jelent.

sensor-bees

GPS

Mint ahogy már említettük, a méztermelés előrejelzésekor fontos szerepet játszanak a környezeti hatások, így az előrejelzés csak akkor lehet pontosabb, ha ismerjük ezeket a változókat is. Szolgáltatásunk lehetővé teszi ezeknek az értékeknek (a következő 3 napra vonatkozóan) a külső szolgáltatótól történő lekérdezését. Azonban ennek feltétele az, hogy pontosan ismerjük a kaptármérleg pontos helyzetét. Ezért van szükség a pontos elhelyezkedés meghatározására.

Célunk, hogy a begyűjtött adatokat olyan módon használjuk fel a szolgáltatásunk fejlesztése érdekében, amely valódi értéket teremt Önöknek, és hozzájárul az Önök szolgáltatásának magasabb színvonalú ellátásához.

 

sensor-bees

  • KÖRNYEZETI ADATOK ÉS GPS: aminél pontosabb előrejelzésért

  • KAPTÁRMÉRLEG: a kaptár és a méhcsalád állapotáért